Wat is factoring en hoe werkt het nou precies?


Factoring. Iedere ondernemer weet wel dat het iets te maken heeft met financiering, maar voor velen blijft factoring nog een wat abstract begrip. Wat is factoring ? Hoogste tijd voor een uitleg! Wat houdt factoring nu eigenlijk concreet in en welke voordelen heeft factoring voor uw organisatie te bieden? In dit artikel geven we u alle ins & outs over factoring.

Korte uitleg over factoring

Voordat we dieper op het fenomeen factoring inzoomen, beginnen we eerst nog maar eens met het definiëren van factoring. Als we factoring in één zin definiëren, zouden we factoring omschrijven als een moderne vorm van financieren, waarbij een factormaatschappij direct tot 98% van uw openstaande debiteuren uitbetaalt.

Factoring: de voordelen op een rijtje

Factoring is voor organisaties een effectieve oplossing om de financiële gezondheid en de continuïteit van de organisatie te waarborgen. Dankzij factoring bent u niet langer afhankelijk van de betalingstermijn van uw klanten en dat brengt vele voordelen met zich mee. Hier zetten we de zes belangrijkste voordelen alvast voor u op een rijtje:

  • Uw kredietfaciliteit blijft niet langer achter wanneer de omzet van uw onderneming stijgt, maar groeit met de omzet mee.
  • U loopt geen financieel risico meer als uw klant financiële problemen heeft of zelfs failliet gaat.
  • U heeft de beschikking over meer liquide middelen en een gezonde cashflow, zodat uw onderneming sneller kan groeien en u uw betalingen sneller kunt voldoen. Dit is één van de belangrijkste redenen dat een startende onderneming – met doorgaans weinig liquide middelen – vaak gebruik maakt van factoring. Een factormaatschappij verstrekt doorgaans namelijk veel meer krediet dan uw bank.
  • Factormaatschappijen kennen meer flexibiliteit en coulance m.b.t. betalingsregelingen. De klanttevredenheid bij factormaatschappijen ligt dan ook op een hoog niveau.
  • U hoeft niet telkens opnieuw naar de kredietcommissie van uw bank wanneer u meer geld nodig heeft; een factormaatschappij groeit namelijk automatisch met uw organisatie mee.
  • Desgewenst kunt u uw debiteurenbeheer en het risico op niet betaald krijgen uit handen geven aan de factormaatschappij, zodat u hier geen omkijken meer naar heeft en u zich volledig op het ondernemen kunt focussen.

Over voordelen gesproken: een bijkomend voordeel van factoring is dat de factoringkosten de laatste decennia sterk zijn gedaald en naar verwachting zal deze daling verder doorzetten.

Hoe werkt factoring nou precies?

Factoring heeft dus veel voordelen te bieden, maar hoe werkt factoring eigenlijk? Nadat u uw factuur naar een factormaatschappij heeft gestuurd, betalen zij u direct tot 98% van het openstaande bedrag uit. In ruil daarvoor betaalt u de factormaatschappij een factor fee, naast de rente. Dit kan een vast bedrag per factuur zijn, een fixed fee (vast bedrag per jaar), een percentage van de omzet of een combinatie hiervan. Bij American style factoring betaalt u geen rente, maar uitsluitend een percentage van de omzet.

Om dit concreet te maken, lichten we factoring graag toe aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk. Stel dat uw factormaatschappij een factor fee van 4% van de omzet vraagt en u een factuur van 1.400 euro excl. BTW (= 1.694 euro incl. BTW) opstuurt. De factoringkosten bedragen in dit geval 4% van 1.694 euro: 67,76 euro excl. BTW (= 81,99 euro incl. BTW). De directe uitbetaling bedraagt in dit geval 1.612,01 euro (= 1.694 – 81,99).

Vind de factormaatschappij die bij u past en bespaar tot 40%!

Is factoring ook iets voor uw organisatie? Dan heeft u een ruime keuze uit vele tientallen factormaatschappijen. Op FactoringVergelijken.nl vindt u uit al die factormaatschappijen eenvoudig de factormaatschappij die het best bij u en uw organisatie past. Vergelijk gratis factoringoffertes en bespaar tot wel 40% kosten!